Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Voorbereiding
- Maal 500 gram SPELT-graan op de fijnste stand.
- Zeef het SPELT-meel
- De SPELT-zemelen kan je gebruiken voor het ontbijt, de SPELT-bloem gebruik je voor het brood.
TIP: neem het nodige water en de zaden en week deze 60 minuten op voorhand. Op deze manier worden de zaden zachter en zal het brood nog langer vers blijven.
Kneding
- Stort de SPELT-bloem , het sesamzaad, de zonnebloepitten, lijnzaad en zwart komijn op tafel en maak een opening in het midden.
- Giet het water in het midden, los de gist erin op .
- het zout hou je nog aan de zijkant.
- Meng alles nu voor de helft en voeg het zout toe.
- Kneed tot een homogeen deeg met een temperatuur van ongeveer 24°C.
Rijzen
- Leg het deeg onder een vochtige doek voor 30 minuten .
- Duw het deeg plat, vouw het in 4.
- Laat het opnieuw rusten voor 60 minuten onder een vochtige doek.
Opmaak
- Weeg een deegbol van 900 gram.
- Bol dit op tot een strakke bol.
- Druk de bovenkant in een zadenmengeling en bestrooi met bloem.
- Leg in een bebloemd rond rijsmandje met het slot naar boven (zaden onderaan).
- Bedek het rijsmandje met plastic en plaats het brood in de frigo voor 24 uur!
Bakken
- Haal het rijsmandje uit de frigo na 24 uur .
- Steek de oven aan op 250°C en laat deze voorverwarmen.
- Draai het rijsmandje voorzichtig om op een doek of inschietplank en laat een 15 tal minuten rusten.
- Breng nu de insnijding aan.
- Steek het brood nu in de oven en giet een half glas koud water op de bodem van de oven.
- Zet de oventemperatuur op 210°C
- Bak voor 40 minuten.
TIP: Het half glas water veranderd in stoom en zal ervoor zorgen dat je brood een mooier volume heeft.