Spelt meergranen brood

Gezond en lekker
Spelt meergranen brood
1590

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Voorbereiding

  • Maal 500 gram SPELT-graan op de fijnste stand.
  • Zeef het SPELT-meel
  • De SPELT-zemelen kan je gebruiken voor het ontbijt, de SPELT-bloem gebruik je voor het brood.

TIP: neem het nodige water en de zaden en week deze 60 minuten op voorhand. Op deze manier worden de zaden zachter en zal het brood nog langer vers blijven.

Kneding

  • Stort de SPELT-bloem , het sesamzaad, de zonnebloepitten, lijnzaad en zwart komijn op tafel en maak een opening in het midden.

  • Giet het water in het midden, los de gist erin op .
  • het zout hou je nog aan de zijkant.
  • Meng alles nu voor de helft en voeg het zout toe.
  • Kneed tot een homogeen deeg met een temperatuur van ongeveer 24°C.

Rijzen

  • Leg het deeg onder een vochtige doek voor 30 minuten .
  • Duw het deeg plat, vouw het in 4.
  • Laat het opnieuw rusten voor 60 minuten onder een vochtige doek.

Opmaak

  • Weeg een deegbol van 900 gram.
  • Bol dit op tot een strakke bol.
  • Druk de bovenkant in een zadenmengeling en bestrooi met bloem.
  • Leg in een bebloemd rond rijsmandje met het slot naar boven (zaden onderaan).

  • Bedek het rijsmandje met plastic en plaats het brood in de frigo voor 24 uur!

Bakken

  • Haal het rijsmandje uit de frigo na 24 uur .
  • Steek de oven aan op 250°C en laat deze voorverwarmen.
  • Draai het rijsmandje voorzichtig om op een doek of inschietplank en laat een 15 tal minuten rusten.

  • Breng nu de insnijding aan.

  • Steek het brood nu in de oven en giet een half glas koud water op de bodem van de oven.
  • Zet de oventemperatuur op 210°C
  • Bak voor 40 minuten.

TIP: Het half glas water veranderd in stoom en zal ervoor zorgen dat je brood een mooier volume heeft.

Smakelijk